Böbrekleri Bozan Hastalıklar
İçindekiler
Böbrekler kanın içerisinde ki zararlı maddeleri süzer. Omurganın iki yanında bulunur ve insan vücudunda iki böbrek vardır. İnsan yaşamı için olmazsa olmaz öneme sahip olan bu organları bozan ve işlevini yeterince yerine getirmemesini veya iflas etmesine sebep olan bazı hastalıklar vardır. Böbreklerin işlevini yerine getirmesini engelleyen o hastalıkların en önemlilerini sizler için sıraladık.
Böbrek Düşmanı Diyabet
Diyabet halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinmektedir. Böbrek düşmanı sayılabilecek nu rahatsızlık damarların tıkanmasına sebep olmaktadır. Böbrek yetmezliği yaşayan hastaların %45’inde diyabet rahatsızlığı saptanmıştır. Şeker hastalığı böbreklerde ki damarlara zarar veriyor ve böylece böbrekleriniz de sorunlar başlıyor.
Düzenli Tansiyon Önemli
Yüksek tansiyon hastalarının %30’unda böbrek rahatsızlığı yaşanmaktadır. Bu rahatsızlık böbreklerin küçülmesine neden olmaktadır. Aynı zamanda böbrek rahatsızlığı yaşayan hastalarda da yüksek tansiyon görülmektedir. Yani doğrudan birbiri ile alakası bir süreç gözlenmektedir.
Genetik Yatkınlık Varsa Kontrol Edilmeli
Ailesinde veya soy ağacında böbrek rahatsızlığı olan kişilerin %15’inde görülmektedir. Eliniz ve ayaklarınızda zaman zaman şişlikler oluşuyor, kusma, mide bulantısı ve köpüklü idrar sorununuz varsa ve aileniz de bilinen böbrek hastalığı bulunuyorsa mutlaka bir uzmana gözükmelisiniz.
Hangi Gıdalar Tehlikeli?
Böbrek yetmezliği yaşıyorsanız veya şüpheleniyorsanız beslenme tarzınızı da değiştirmeniz gerekmektedir. Tuzsuz beslenme ve tuz oranını azaltma burada hayati öneme sahiptir. Bunun yanında
- Potasyum
- Fosfor
- Kuruyemiş
Gibi gıdaları tüketirken dikkat etmeniz gerekmektedir.
Su Tüketimi Böbrekler İçin Çok Önemlidir
Böbreklerin işlevini yerine getirmesi için suya ihtiyacı vardır. Yeterince su veya sıvı alınmaz ise vücut idrar, ter veya dışkı yolu ile toksinlerini atamıyor ve buda böbrek rahatsızlığına sebep oluyor. Yeterli suyun tüketilmemesi böbreklerde taş veya kumun oluşmasına sebep olurken bu durum böbrek yetmezliğine kadar gidebiliyor. Su içmek için susama hissini beklemeden günde en az 2 litre su tüketmelisiniz. Vücudunuzun suya ihtiyacı olduğunu anlamanın en kolay yolu idrar rengidir. İdrar renginiz koyu ise yeterli su tüketmediğiniz anlamına gelir. Yaz aylarında su tüketimi de arttırmalısınız. Hiçbir sorununuz yok ise bile sıvı tüketimini arttırmanız olası böbrek sorunlarını da önlemekte yardımcı olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Graves Hastalığı Zehirli Guatr Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.